Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Fargene påvirker oss

Fargene vi omgir oss med påvirker oss. Vi har ulike favorittfarger, og det er mange meninger om hvilke farger som gir energi og hvilke som er beroligende. Men at farger påvirker følelser og trivsel, det kan vi være enige om.

Visste du at rosa tidligere ble ansett som maskulin og sterk, en typisk guttefarge, frem til 1940-tallet? Blått derimot var Jomfru Marias farge og dermed sagt å være jentefarge. Eller visste du at Wolfgang von Goethe skrev en hel bok om farger? Eller at lilla er kjent for å fremme kreativitet?

Farger engasjerer og påvirker oss. En vanlig oppfatning er at varme farger som rød, gul og oransje gir energi. De kalde fargene som blå og grønn er hovedfargene i naturen, og er sagt å virke avslappende og beroligende. Mange velger derfor disse som veggfarger, siden de er nøytrale bakgrunner som fremhever andre farger.


I følge forskere er våre reaksjoner på farger individuelt og kulturelt betinget. Mange av våre fargeassosiasjoner er innlært eller handler om erfaringer vi har. Men vi har favorittfarger – fordi vi enten liker dem, kler dem eller at de bare gjør oss glade eller gir oss ro.

Bruk av farger kan løfte både hverdags- og festantrekket. Og dagen! Om du digger rødt, gult, orange eller turkis – om det fargene som gjør deg glad, så velg klær eller tilbehør i disse fargene. Kanskje holder det med en dash – en veske, skjerf eller et par sko?

Noen sier oransje er den gladeste fargen – leken og med masse god energi. Selv elsker jeg gult! Det er min gladfarge. Så gjett om jeg har valgt gul veske, gule sko – og kjøkkentapet med store gule prikker?

 

Illustrasjon fra Goethes fargelære. Han tilla fargene symbolske verdier. 

 

Tilbake